OMWB doet mee met programma AADV

Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant draait al enige tijd mee in het programma AADV. Zij participeert sinds 2020 en heeft sindsdien ieder jaar 300 uur ter beschikking gesteld voor deelname in relevante projecten.

Nu de weg naar de implementatie is ingeslagen, zijn we benieuwd naar de ervaringen die medewerkers van de omgevingsdienst al hebben opgedaan met AADV en de applicatie Digi-V®. Ook horen we graag welk toekomstbeeld zij zien voor het gebruik binnen OMWB en de provincie Noord-Brabant. Diantha Wijngaard-ten Raa (manager Vergunningverlening, Industrie & MKB), Kees van Broekhoven (senior adviseur vergunningverlener Brzo) en Rob Velden (senior projectleider omgevingsvergunningen) gingen het gesprek met ons aan.

“Het vak van vergunningverlener is de afgelopen jaren grotendeels hetzelfde gebleven, maar blijft complex. Door de hoeveelheid losse vergunningen die in de loop van de tijd aan een bedrijf verleend worden, ontbreekt het aan overzicht wat makkelijk kan leiden tot fouten. Wij zien dus een enorm voordeel in de applicatie Digi-V® die het programma AADV heeft ontwikkeld. De mogelijkheid data digitaal op te halen en gebruik te kunnen maken van een actueel geconsolideerd overzicht op basis van de vergunde situatie maakt het werk makkelijker en zorgt dat voorschriften snel zijn in te zien. Bovendien is informatie makkelijker te delen. Het voornaamste voordeel is echter dat we allemaal op een gelijke manier gaan werken met gelijke definities en in gelijke taal. Dat kan zowel lokaal als landelijk alleen maar een verbetering van de vergunningverlening opleveren en dat is een hele mooie ontwikkeling!”

Tegelijk leeft er nog een aantal vragen over o.a. de gebruiksvriendelijkheid voor bedrijven en burgers, het voldoen aan juridische kaders, de komst van de Omgevingswet en aansluiting op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Wat is de benodigde hoeveelheid werk en tijd om het systeem werkend te krijgen en te houden? Hoe verhoudt het voordeel aan inzicht, transparantie, informatie, overzichtelijkheid voor vergunningverleners, toezichthouders en bedrijven zich tot het registreren van gegevens en de krapte op de arbeidsmarkt? De governance moet goed geregeld zijn: wie is de eigenaar, wat zijn de gebruiksrechten, wie is verantwoordelijk voor het beheer en wie voor de verdere ontwikkeling, zoals centrale koppelingen, standaardisatie en gezamenlijk bestandsbeheer?

(Nabije) toekomst Het programma focust zich de komende periode op de verdere ontwikkeling van Digi-V® en het beantwoorden en onderzoeken van bovenstaande vragen en opmerkingen. Daarbij bekijken we hoe we ‘early adopters’ als OMWB kunnen laten deelnemen in een vroegtijdig stadium. Hierbij werken we samen aan samenwerken. Dit doen we door het voeren van gezamenlijke gesprekken, het organiseren van kennissessies en het proactief ophalen van informatie over de wensen die binnen de omgevingsdienst leven ten aanzien van de ingebruikname. Andersom reiken wij handvatten aan die men kan gebruiken om de interne organisatie op orde te brengen en voor te bereiden op de uitrol.

Parallel aan het digitaliseren van vergunningen bekijken we hoe we de aanvraag beter kunnen structureren en hoe de vergunning meer robuust kan worden, daar waar het bevoegd gezag vindt dat dit kan. Wanneer we hierin concrete stappen kunnen zetten, spreken we OMWB zeker weer!

Deel deze pagina