AADV op de barricade, waar kon je ons treffen?
Wij worden regelmatig uitgenodigd voor symposia, conferenties en andere bijeenkomsten, waar wij de ontwikkelingen van de Altijd Actuele Digitale Vergunning bespreken met geïnteresseerde aanwezigen. Daarnaast vinden wij het heel belangrijk dat ook onze collega’s weten waar we mee bezig zijn en hoe AADV hun werkzaamheden raakt, vereenvoudigt en verbetert. Voor hen organiseren we daarom periodiek hybride of digitale lunchbijeenkomsten. Benieuwd naar onze podia? Lees dan snel verder!
Symposium Horizontaal Toezicht, The Hague Conference Centre
Op woensdag 22 juni organiseerde adviesbureau Stantec het symposium Horizontaal Toezicht. Al een aantal jaar onderzoekt en experimenteert het bureau met deze vorm van toezicht in het omgevingsdomein. Tijdens dit symposium werden ervaringen gedeeld en gingen deelnemers met elkaar in gesprek over de theorie en praktijk van horizontaal toezicht in het omgevingsdomein.
Onder de ca. 80 aanwezigen bevonden zich directeuren uit diverse branches, bedrijven en hun externe toezichthouders, provinciale en gemeentelijke bestuurders en beleidsmakers vanuit de overheid die zich bezighouden met het thema horizontaal toezicht.
AADV-collega Yolanda Waas, projectleider Robuuste vergunning, vertelde een groot aantal van hen over de aanleiding en het belang van de robuuste vergunning. Ze lichtte toe welke verantwoordelijkheid dit met zich meebrengt voor bedrijven en aan welke voorwaarden moet worden voldaan om een robuuste vergunning te gebruiken. Tenslotte keek ze naar project 2.3, waarin nader is onderzocht welke wegingsfactoren gelden voor een uniforme handleiding voor vergunningverleners en toezichthouders om met deze vergunning en de aanvraag ervan te kunnen werken.
Haar verhaal werd zeer positief en enthousiast ontvangen en Yolanda is gevraagd of DCMR dit in relatie tot horizontaal toezicht verder wil verkennen met een pilot.
Dag van de Omgevingsdienst, digitaal
Op donderdag 8 september stond de tweede ‘Dag van de Omgevingsdienst’ in de agenda. Een landelijk evenement van Omgevingsdienst NL om met collega’s vanuit de 29 omgevingsdiensten gezamenlijk vooruit te kijken naar een toekomst vol kansen en uitdagingen.
Genodigden met functies als directeur, manager, project- en programmamanager sloten aan en luisterden en keken naar verschillende plenaire en sub-sessies, presentaties en video’s gericht op het inspireren en versterken van elkaar. Met als doel: een veilige, gezonde en duurzame fysieke leefomgeving in Nederland.
Projectleider Robuuste vergunning Yolanda Waas verzorgde deze dag een presentatie en vertelde zo’n 15-20 luisteraars wat een robuuste vergunning is, hoe deze ingezet kan worden en wat de bijbehorende kaders zijn. Daarnaast gaf ze aan wat het gebruik ervan oplevert voor bedrijven en het bevoegd gezag. Ook volgde een doorkijk naar het vervolgproject 2.3, waarin wordt gekeken naar een opzet voor een uniforme handleiding voor vergunningverleners en toezichthouders om met deze vergunning en de aanvraag ervan te kunnen werken.
Vanuit de omgevingsdiensten is er belangstelling en ziet men de waarde ervan in. Er is nog wel een aantal vragen gesteld over bijvoorbeeld randvoorwaarden. Wij gaan hiermee aan de slag. Nieuwe meldenswaardige ontwikkelingen worden uiteraard gedeeld.
Sessie Interbestuurlijk Programma (IBP), digitaal
Het Interbestuurlijk Programma is een samenwerkingsverband tussen het IPO, de VNG, de ministeries van IenW, BZK en JenV en ODNL. De samenwerking is gericht op versterking en versteviging van het landelijke VTH-stelsel en acteert naar aanleiding van de rapporten van de Commissie-Van Aartsen, de Algemene Rekenkamer en SPPS.
Het programma is nadrukkelijk niet ‘Haags’, maar gericht op de uitvoeringspraktijk. De focus ligt bij een goede uitvoering van basis- en plustaken en het leveren van een bijdrage aan de grote transitieopgaven. Dit gebeurt vanuit 6 pijlers.
Op dinsdag 20 september organiseerde het IBP een sessie met vele partijen uit het stelsel om beter zicht te krijgen op vergunningen. Aan het programmateam werd gevraagd een presentatie te geven, aangezien wij bekend zijn met de complexiteit rondom de informatievoorziening over vergunningen. We deelden onze kennis door het tonen van de video ‘Ons verhaal’, gevolgd door een korte toelichting op de stand van zaken en ons perspectief op het landelijk traject. Erna was er ruimte voor de dialoog.
Onze input werd goed ontvangen door de aanwezigen. Er is afgesproken dat er, los van de IBP-bijeenkomsten, regelmatig met het programmateam wordt doorgesproken wat er binnen het programma gebeurt en hoe dit bijdraagt aan de visie en ambitie van het IBP en met name pijler 3 (Informatievoorziening).
Esri GIS Conferentie, Postillion Hotel & Convention Centre WTC Rotterdam
Esri ontwikkelt het ArcGIS-platform, een technologie voor kaarten en geografische analyses. Tijdens de Esri GIS Conferentie op 21 en 22 september werden concrete toepassingen en innovaties vanuit diverse werkvelden gepresenteerd.
Een van de sprekers deze dagen was adviesbureau en Esri-partner Antea Group. Zij werkt o.a. samen met tankopslagbedrijf Euro Tank Terminal (ETT) waar ze ArcGis gebruiken als bedrijfssysteem om data vast te leggen. Omdat ETT een van de twee bedrijven is dat meedoet met de AADV-pilot ‘Structureren van de aanvraag’ en de toepassing van ArcGis hieruit voortvloeit, sloot collega Erik van Vliet aan als co-presentator. Hij legde uit wat het belang is van één digitale informatiebron voor vergunningvoorschriften kijkend naar de huidige situatie en de administratieve lasten die daarmee gemoeid zijn. Ook lichtte hij toe waarom het essentieel is de vergunningaanvraag meer in lijn te brengen met de bedrijfsprocessen en hoe dit bijdraagt aan minder uitzoekwerk en compliance.
De conferentie ontvangt 1.400 deelnemers, verspreid over 2 dagen. Onze sessie trok 38 deelnemers, een prima opkomst gezien men per middagtrack 7 presentaties heeft om uit te kiezen. Het merendeel van de aanwezigen werkt bij provincies, gemeenten, waterschappen, waterleidingbedrijven en omgevingsdiensten als bijvoorbeeld GIS-specialist of omgevingsmanager. Het onderwerp vond bij hen duidelijk aansluiting: er werden veel vragen gesteld na afloop, wat betekent dat het leeft en reacties waren uitsluitend positief. Een mooie opsteker!
Voorlichtingsbijeenkomst Vereniging van Milieuprofessionals (VVM), UCo (Utrecht Community)
De Vereniging van Milieuprofessionals is hét kennis- en relatienetwerk voor milieuprofessionals sinds 1986. Het zet zich in voor de gehele beroepsgroep, variërend van ervaren krachten tot aanstormend talent. Via onder meer Tijdschrift Milieu, themabijeenkomsten, congressen en cursussen stimuleert de VVM kennisontwikkeling, debat en het aangaan van intercollegiale contacten.
Op 4 oktober vond de themasessie AADV plaats. In een tijdsbestek van zo’n anderhalf uur gingen wij het gesprek aan met de aanwezigen met een zeer uiteenlopende achtergrond van vergunningverlener tot aanvrager en van lid van het Interbestuurlijk Programma (IBP) tot QHSE-manager. We vertelden hen over de aanleiding van AADV en lieten hen nader kennismaken met het programma door het tonen van de video ‘Ons verhaal’. Erna kwam de dialoog al snel op gang, waarbij we konden toelichten waar we nu mee bezig zijn, maar meer nog waar we naartoe willen.
De aanwezigen reageerden enthousiast met een blijk van herkenning. Tijdens de afsluitende borrel werd er nog een aantal aanvullende, meer op de eigen organisatie gerichte, vragen gesteld en wat praktijkvoorbeelden gedeeld. Een succesvolle sessie met al een eerste vervolgafspraak als gevolg.
Benieuwd naar de presentaties van de bijeenkomsten? Je vindt ze in de AADV-teamsomgeving. Heb je hier nog geen toegang toe? Stuur dan een mail naar aadv@pzh.nl, dan maken we dat voor je in orde!
Deel deze pagina