Hoe een robuuste, digitale vergunning aansluit bij de Omgevingswet
Op 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet (Ow) in. De wet biedt kansen om op een andere manier met omgevingsvergunningen voor milieubelastende activiteiten om te gaan, met name bij risicovolle, complexe bedrijven. Ten opzichte van het huidige recht zijn er straks in het nieuwe stelsel op complexe bedrijven veel minder algemene rijksregels van toepassing. Vanuit het programma AADV wordt al enige tijd hard gewerkt aan een minder gedetailleerde vergunning, die meer uitgaat van vertrouwen en daardoor minder vaak hoeft te worden aangepast. Lees mee hoe deze robuuste vergunning naadloos aansluit bij de nieuwe Omgevingswet!
De Ow bundelt en moderniseert de wetten voor de leefomgeving in één nieuwe wet. Hierbij gaat het onder meer om wet- en regelgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. De Ow staat voor een goed evenwicht tussen het benutten en beschermen van de leefomgeving.
Minder algemene Rijksregels Risicovolle en complexe bedrijven moeten hun werkzaamheden veilig uitvoeren, met oog voor hun omgeving. Voor deze bedrijven is de omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit het centrale document. Bij de hierin opgenomen voorschriften is rekening gehouden met de algemene Rijksregels die op de vergunde activiteit(en) van toepassing zijn. Dit voorkomt strijdige of schurende besluiten. Onder bepaalde voorwaarden is het wel mogelijk om van deze algemene regels af te wijken.
De Omgevingswet (Ow) biedt kansen om op een andere manier met omgevingsvergunningen voor milieubelastende activiteiten om te gaan, met name bij deze risicovolle, complexe bedrijven. Ten opzichte van het huidige recht zijn er in het nieuwe stelsel op complexe bedrijven veel minder algemene Rijksregels van toepassing. De algemene regels die nog wel van toepassing zijn, volgen vooral uit Europese richtlijnen, zoals de Seveso-richtlijn* en de richtlijn industriële emissies1.
Inspiratie
Wij hebben de ‘Omgevingsvergunning 2.0’ als inspiratie laten dienen voor de robuuste vergunning. In de praktijk zien we dat na verstrekking van een oprichtings- of revisievergunning vaak veel veranderingsprocedures volgen die meestal milieuneutraal zijn. Al deze procedures kosten tijd en capaciteit, maar dragen doorgaans niet bij aan een betere milieuprestatie door bedrijven en meer kwaliteitswinst voor de leefomgeving. We stelden ons de vraag of het mogelijk is wijzigingen in een activiteit door te voeren zonder een daadwerkelijke wijziging van de vergunning. Waarbij we niet alleen kijken naar de mogelijkheden van de (specifieke) zorgplicht ter vervanging van vergunningvoorschriften, maar juist ook naar de vergunning zelf. Het bevoegd gezag heeft hierop grote invloed: een minder gedetailleerde omgevingsvergunning, die meer uitgaat van vertrouwen, hoeft minder vaak te worden aangepast bij wijziging van de bedrijfsvoering. Zij kan vinger aan de pols houden door informatieplichten over de veranderingen op te nemen.
Op weg naar implementatie
Bij een robuuste vergunning kunnen veel kleine wijzigingen in de bedrijfsvoering dus zonder vergunningprocedure worden afgehandeld, en kan de aandacht gaan naar de milieurelevante zaken die wel met een vergunningprocedure moeten worden behandeld. Vanuit deze wetenschap is door ons een handleiding ontwikkeld, met name geschikt voor toepassing bij complexe bedrijven die te maken hebben met veel wijzigingen, zoals tankopslagbedrijven, opslagbedrijven met gevaarlijke stoffen, afvalbedrijven, chemiebedrijven en raffinaderijen en mogelijk ook veehouderijen. Het document geeft richting aan hoe tot een meer robuuste vergunning te komen en welke randvoorwaarden hierbij gelden. Bovenstaande onderwerpen komen daarin ook aan de orde.
In een van onze opvolgende programmaprojecten is een pilot uitgevoerd voor een recent verstrekte vergunning, waarbij de handleiding diende als leidraad. De vraag die we wilden beantwoorden: Hoe kom je met deze handleiding tot een robuuste vergunning? We trekken een positieve conclusie, de stappen uit de handleiding stellen vergunningverleners in staat af te wegen waar en hoe robuustheid in de vergunning kan worden gerealiseerd.
De robuuste vergunning en de Omgevingswet
Uit het bovenstaande blijkt dat een robuuste vergunning qua concept aansluit bij de vereenvoudiging die de Ow beoogt. Als toepassing in de praktijk mogelijk is, wordt het fundament van deze vergunning steviger.
Nieuwsgierig?
Ben je benieuwd naar de handleiding en wil jij ‘m ook in de praktijk testen? Neem dan contact met ons op via aadv@pzh.nl, zodat we je op weg kunnen helpen!
1Handreiking Omgevingsvergunning 2.0, Programma Aan de slag met de Omgevingswet
*Seveso-richtlijn: Europese richtlijn die de drempel vaststelt van de hoeveelheden gevaarlijke stoffen waarboven een bedrijf is onderworpen aan de Europese reglementering.
Deel deze pagina