AADV als onderdeel van het interbestuurlijk programma versterking VTH-stelsel (IBP)
In de afgelopen jaren zijn er rapporten verschenen van de commissie-Van Aartsen en de Algemene Rekenkamer die melding maken van een slecht functionerend VTH-stelsel. Het wordt nog teveel gekenmerkt door fragmentatie en vrijblijvendheid, waardoor vermijdbare schade ontstaat. Er zijn tien aanbevelingen gedaan om tot een serie essentiële verbeteringen te komen.
Met een aantal partijen wordt overlegd over de structuur waarin wordt samengewerkt aan de opvolging van deze aanbevelingen. Deze partijen zijn het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Omgevingsdienst NL (ODNL), Unie van Waterschappen (UvW) en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Justitie en Veiligheid (JenV). De uitkomst van de overleggen tussen deze partijen is vastgelegd in een programmaplan wat de kaders en de aanpak weergeeft van het interbestuurlijk programma versterking VTH-stelsel (IBP).*
Pijler 3: verbeteren en optimaliseren informatievoorziening Met het IBP werken bovengenoemde partijen aan het realiseren van een schonere, gezondere en veiligere leefomgeving. De vermijdbare milieuschade moet zoveel mogelijk omlaag. Om dit te realiseren, zijn programmadoelen uitgewerkt door het definiëren van 6 pijlers. Pijler 3 staat in het teken van het verbeteren en optimaliseren van de (organisatie van) de informatievoorziening van het VTH-stelsel. De projecten die in pijler 3 worden uitgevoerd, worden afgestemd en zo nodig aangesloten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). AADV maakt onderdeel uit van pijler 3 als een van de trajecten dat loopt op het gebied van verdere digitalisering van het VTH-stelsel, specifiek voor de opgave datakwaliteit vergunningverlening. Willem-Jan Spreeuwers, senior beleidsmedewerker bij provincie Zuid-Holland, is hiervoor de kartrekker. We spreken hem over de relatie tussen AADV en het IBP. “Met AADV wordt gestreefd naar meer transparantie en een efficiëntere, digitalere vergunningverlening. Toen dit programma in 2019 werd ingericht, was niet meteen duidelijk wat het behelsde. Voor veel mensen stond AADV gelijk aan de in het programma ontwikkelde applicatie Digi-V®. Ofwel: het was een systeem dat je kunt implementeren. Nu we een aantal jaar verder zijn, wordt duidelijk dat het programma meer behelst dan alleen de applicatie. Er zijn 3 onderzoeks- en implementatietrajecten ingericht: naast Digi-V® wordt er ook gekeken naar de ontwikkeling van een Altijd Actuele Gestructureerde Aanvraag (AAGA) en naar een robuuste vergunning. Uitgangspunt is dat veel kleine wijzigingen in de bedrijfsvoering zonder vergunningprocedure kunnen worden afgehandeld door robuuste voorschriften op te stellen. Er wordt dus in een veel bredere context gekeken naar het verbeteren van het proces van de omgevingsvergunning milieu (aanvraag en toekenning). Hiervoor is een behoorlijk aantal partijen aangesloten dat het eens moet worden over de werkwijze van ontwikkeling en implementatie.”
Procesgang AADV gaat ook de komende jaren nog door. Het programma IBP wordt eind volgend jaar al afgerond. Daarom wordt er gewerkt aan het vaststellen van de eisen en randvoorwaarden om de projectresultaten van AADV als mogelijke oplossing voor de rapporten van de commissie-Van Aartsen en de Algemene Rekenkamer aan te reiken. Willem-Jan heeft onderzoek gedaan naar de informatiebehoefte op het gebied van vergunningverlening. De stuurgroep van het IBP heeft zijn aanbevelingen hierover voor een groot deel overgenomen. Hij vertelt: “Er is bij vrijwel alle partijen in het VTH-stelsel behoefte aan digitalisering en een landelijk systeem dat in de basis mogelijkheden biedt voor het uitwisselen van data en gegevens uit besluiten tot vergunningen, en het verbeteren van vergunningverlening. AADV kan breed worden ingezet, maar het uitgangspunt van de ontwikkeling zijn provinciale en gemeentelijke vergunningen op het gebied van milieu. De ontwikkelde applicatie Digi-V® is (nog) niet allround en daarmee niet geschikt voor alle spelers in het VTH-stelsel. We moeten verkennen hoe breed AADV getrokken kan worden, waarbij we ook de mogelijkheden voor een landelijke uitrol meenemen.”
De IBP-collega die deze verkenning op zich neemt, is Johan Kramer. Hij vertelt: “Vanuit het IBP hebben we overzicht over alle ontwikkelingen die op het gebied van vergunningen spelen. We zien veel mooie initiatieven, waarbij de samenhang soms nog ontbreekt. Eén van deze mooie initiatieven is AADV. Hierbij wordt vanuit een langetermijnvisie (robuuste vergunning, altijd actueel en digitaal) toegewerkt naar praktisch bruikbare producten, zoals Digi-V® en procesondersteuning. AADV concentreert zich nu nog op de samenwerking tussen het bedrijf, de provincie en omgevingsdienst. Echter, in de praktijk zullen bij een nieuwe vergunning ook het waterschap, de gemeente en landelijke toezichthouders betrokken zijn. Dit is één van de uitdagingen die ik zie bij een landelijke uitrol van AADV: vanuit een informatieperspectief komen tot een landelijke standaard voor informatiemodellering en uitwisseling. Een mooie uitdaging wel, waarbij het IBP zal helpen.” Daarnaast vindt binnen pijler 3 een analyse plaats over het informatielandschap. Deze analyse is nodig om een overzicht te krijgen van en inzicht te krijgen in de gegevensverzamelingen, hun beheer, kwaliteit en gebruik. Maar ook in de samenhang van taken, rollen en verantwoordelijkheden ten aanzien van de informatievoorziening van het stelsel. Waar zitten de knelpunten? Wat is er nodig om stappen te zetten naar verbetering?
Toekomstgerichte ontwikkeling Zolang de resultaten van de verkenning en analyse niet bekend zijn, wordt er aan twee kanten hard doorgewerkt aan de verbetering van het VTH-stelsel. AADV focust zich op haar 3 trajecten, het IBP richt zich op het opstellen van een advies over de gewenste en noodzakelijke verandering voor de informatievoorziening in het VTH-stelsel. Het opstellen van afspraken voor een makkelijkere gegevensdeling en het bepalen van het juridisch kader voor de ontwikkeling van de informatievoorziening maken hier bijvoorbeeld onderdeel van uit. Het VTH-stelsel is nooit af. Er zijn in het verleden al veel verbeteracties doorgevoerd. Het IBP is een heel belangrijke vervolgstap, maar het is ook een groeiproces. Aan het einde van de looptijd van het programma kijken de aangesloten partijen samen naar de op te pakken acties en hoe ze gaan samenwerken. Deze samenwerking blijft ook na afronding van het IBP bestaan. Misschien is het programma AADV dan wel het belangrijkste agendapunt…
Meer informatie Wil je meer weten over het programma AADV? Kijk dan op www.aadv.nl of stuur een mail naar aadv@pzh.nl. We staan voor je klaar! *Bron: programmaplan interbestuurlijk programma versterking VTH-stelsel.
Deel deze pagina