OZHZ is Early Adopter van programma AADV
Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) is een zogenaamde Early Adopter van het programma AADV. Als een van de eerste gebruikers maakt zij kennis met de applicatie Digi-V® en het werkvoordeel dat het digitaliseren van vergunningen met zich meebrengt.
Hoewel andere collega’s al eerder bij het programma betrokken raakten, sloot vergunningverlener Jessica Walop eind vorig jaar aan. We spreken met haar over de ervaringen die ze al heeft opgedaan, de kansen en uitdagingen die ze ziet, de landelijke uitrol en de deelname als Early Adopter.
Hoe het begon “Ik ben bij AADV betrokken geraakt door collega Hans Nijhof die vanuit OZHZ kartrekker is voor de implementatie van Digi-V® in Zuid-Holland-Zuid. Hij vroeg Ewald van Wijnsbergen en mij de applicatie te testen. Ewald is al 25 jaar vergunningverlener en heeft dus veel specialistische kennis, ik ben op mijn beurt handig met programma’s en ICT. Het leek Hans een mooie combinatie voor een testpanel.”
Er werd gestart met het invoeren van twee vergunningen in de testomgeving van Digi-V®, waarna Ewald en Jessica samen bekeken hoe ze deze konden labelen, welke voorschriften bij welke labels horen, etc. Daarnaast werd kritisch gekeken naar de functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en duidelijkheid van de applicatie. Jessica: “OZHZ heeft niet zoveel provinciale inrichtingen, ca. 30. We zijn gewoon begonnen met handmatige invoer en hebben gaandeweg ontdekt hoe de vork in de steel zit: Wat is de doorlooptijd? Waar lopen we tegenaan? Kunnen we dat (al) zelf oplossen? Dat soort vragen. En die bespreken we dan vervolgens in een vroeg stadium met het programmateam. Heel effectief en handig!”
Paar stappen terug. We zijn benieuwd hoe OZHZ ooit met AADV en Digi-V® in aanraking is gekomen. Jessica vertelt dat hun deelname startte met een digitaal overleg met het programmateam, waarin ze door een gedeeld scherm kennis kon maken met het programma. Er werd een beschikking ingevoerd, erna een voorschrift. Op 22 november 2022 kregen ze van de projectleider inloggegevens voor de testomgeving.
Het testen is een belangrijk onderdeel van Jessica’s werkzaamheden. Ze vertelt: “Ewald is meer thuis in hoe je vergunningen opstelt en welke methoden erachter zitten. Hij plaatst meer kanttekeningen bij bijvoorbeeld tabellen, rijen en het splitsen van kolommen wat bij specifieke voorschriften gebruikelijk is. Ik kijk meer naar de grote lijnen hoe je een vergunning straks gaat opstellen (aan de hand van milieuthema’s of bedrijfsprocessen), hoe je gaat structureren én consolideren.
Zoeken naar oplossingen Er wordt door het programmateam hard gewerkt aan oplossingen voor problemen die naar voren komen uit de testmomenten van en met Early Adopters. Zo kijken we onder andere naar de nummering van voorschriften, het zoeken van voorschriften en de wijze waarop de considerans wordt getoond. Volgens Jessica is het vooral belangrijk te kijken naar motie 813 die aan de ontwikkeling van Digi-V® ten grondslag ligt en die vraagt om een meer transparante vergunningverlening met inzicht voor alle betrokkenen. Jessica: “Er worden heel mooie vooruitstrevende stappen gezet, maar de basisvraag is ‘Maak de vergunning inzichtelijker’. Het is belangrijk bestaande vergunningen en nieuwe aanvragen goed en juridisch kloppend in het systeem te krijgen en dat je dit kunt exporteren via het eigen zaaksysteem. Nadenken over het labelen van installaties, etc. is een volgende stap, dit is een mooie bijkomstigheid.”
Toekomstige ontwikkelingen De ambitie is om van Digi-V® een landelijk systeem te maken. Dit vraagt in eerste instantie in Zuid-Holland een uniforme aanpak. Geen sinecure volgens Jessica: “Er is een behoorlijk verschil in het aantal provinciale vergunningen per omgevingsdienst. Ik kan me voorstellen dat men zich afvraagt hoe de tijd vrij te maken om collega’s vergunningen handmatig op te laten voeren. Wij hebben er ca. 30, DCMR misschien wel 250. Zij hebben andere prioriteiten en daardoor wellicht baat bij andere oplossingen, zoals een robot die vergunningen erin kan zetten.” Vervolgt: “Er wordt al ver in de toekomst gedacht door de verschillende projectgroepen. Wat kun je uit de applicatie halen qua data, etc.? De omgevingsdiensten staan nog op een andere plek en denken na over de wijze verguninningen inzichtelijker te maken voor de burger en het bedrijf. Het is belangrijk hen eerst de werking te laten zien en dan pas verder te kijken.” Kennismakingssessie Digi-V® OZHZ heeft het voortouw genomen deze werking aan de andere Zuid-Hollandse omgevingsdiensten te laten zien. Daarom organiseren ze op maandag 24 april een Digi-V®-dag. Iedere Zuid-Hollandse omgevingsdienst neemt een eigen vergunning mee, waarmee geoefend kan worden om zo te ontdekken hoe Digi-V® eruit ziet en wat het doet. Jessica: “Wanneer je zelf test, kun je zelf ervaren wat het écht doet én samen verder ontwikkelen. Het voornaamste voordeel is echter dat we uiteindelijk allemaal op een gelijke manier gaan werken met gelijke definities en in gelijke taal. Dat kan zowel lokaal als landelijk alleen maar een verbetering van de vergunningverlening opleveren en dat is een hele mooie ontwikkeling!”
Early Adopter-programma Het Early Adopter-programma vindt Jessica een mooi initiatief. “Het is heel handig om als gelijkgestemden informatie met elkaar te delen in een vroeg stadium en om een vraagbaak te hebben waar je bij terechtkunt. Dit is echt nodig voor een goede uitrol en implementatie en biedt rust in een hectische tijd. Vooruitlopend op de implementatie hebben wij een adviesbureau ingeschakeld dat, zodra de productieomgeving in de lucht is, 15 vergunningen voor ons kan invoeren. Ik hoop dat we eind dit jaar ermee aan het werk kunnen en we een aanvraag van een ‘provinciaal bedrijf’ via Digi-V® kunnen behandelen.”
Deel deze pagina