AADV, hoe gaan we verder?
Introductie In de laatste nieuwsbrief, editie december 2022, lieten we je weten dat aan het programma AADV in de hoedanigheid van toen een einde zou komen. Inmiddels is het eerste kwartaal van 2023 ingeluid en kunnen we melden dat de AADV-trein gewoon doorrijdt. Hoog tijd om je bij te praten over de Altijd Actuele Digitale Vergunning en de applicatie Digi-V®.
In 2019 zijn we gestart met het digitaal maken van milieuvergunningen van, met name complexe, bedrijven. De aanleiding: onvrede bij de provincie Zuid-Holland vanwege een overwegend onoverzichtelijke situatie door de stapeling van ‘papieren’ documenten (lees: pdf’s), en het gebrek aan inzicht en transparantie. De provincie is samen met DCMR de uitdaging aangegaan om dit inzicht te creëren. Besloten is daarbij ook het proces van vergunningverlening aan de basis te verbeteren door te kijken naar de robuustheid van een vergunning en het structuren van de aanvraag. Om zo de administratieve lasten voor overheid en bedrijfsleven te verminderen.
Aron Duindam
Werken aan een landelijke oplossing Gedurende de looptijd kwam AADV steeds meer in de publieke belangstelling te staan. Inmiddels geniet het landelijke bekendheid en wordt het genoemd als mogelijke oplossing voor de diverse onderzoeken waar het gaat om het functioneren en digitaliseren van het VTH-stelsel. En aan die oplossing wordt hard doorgewerkt!
Nieuwe programmamanager De komende drie jaar ligt de nadruk op ontwikkelingen die bijdragen aan de continuïteit van wat ontwikkeld is en het bieden van ruimte om de uitvoeringspraktijk te laten aanhaken. Dit doen we met een nieuwe programmamanager aan het roer. Na het vertrek van Hans Janssen is Aron Duindam de gelederen komen versterken. Hij ziet in zijn huidige rol als coördinator Omgevingsbeleid veel raakvlakken met VTH, maar ook met het werk van de omgevingsdiensten, Ruimtelijke Ordening en milieuvraagstukken.
Aron: “Ik stond aan de wieg van de digitalisatie van het Omgevingsbeleid, het beleid voor de fysieke leefomgeving in Zuid-Holland. VTH maakt hier een wezenlijk onderdeel van uit, maar is complexe materie. Door digitalisering binnen dit instrumentarium ontstaat meer transparantie en inzicht in wat we bedrijven toestaan te emitteren en lozen. Zo dragen we bij aan een beter beeld van risico’s op milieu-en gezondheidsschade en waar deze zich kunnen voordoen. Daarbij ligt de basis van de opzet van Digi-V® deels bij ‘ons’ digitaal beleid: toen een aantal teamleden in het AADV-traject stapte, heb ik een demo gegeven over digitaal beleid en is het balletje gaan rollen. Vandaag bestaat het programmateam AADV voor een deel nog uit die personen.”
Enthousiasme en doorbijten Voor de komende periode ziet hij voldoende kansen, maar ook uitdagingen. Hij beredeneert: “Een hulpmiddel ontwikkelen is een uitdaging. De ingebruikname ervan en het openstaan voor verbetering is nog veel uitdagender. Het is een proces van de lange adem. Ik vind dat we de komende drie jaar het fundament voor een (landelijk(e)) uitrol en gebruik bij de omgevingsdiensten moeten leggen. Dit betekent écht moderniseren, verbeteren en professionaliseren. We moeten het goed doen voor onze collega’s VTH, hun werk binnen de VTH-keten vergemakkelijken. Het is belangrijk dat zij zich goed voelen bij het gebruik van de resultaten van de AADV, waaronder de applicatie Digi-V®. Ze moeten weten wat het is, hoe ze ermee om moeten gaan en bovenal wat de toegevoegde waarde is. Dit is een lastig proces. AADV is nog steeds relatief nieuw, heeft zich in die zin nog niet kunnen bewijzen. We hebben te maken met kinderziektes. Het doorpakken en vasthouden wordt de grootste uitdaging; enthousiasme en doorbijten gaan niet vanzelf.”
Wil je meer weten over het programma(team)? Kijk dan op www.aadv.nl of mail naar aadv@pzh.nl. Heb je interesse in onze projectresultaten? Je vindt ze in de AADV Teams-omgeving. Heb je hier nog geen toegang toe? Stuur dan een mail naar aadv@pzh.nl, dan maken we dit voor je in orde!
Deel deze pagina