Er is een tijd van komen.....
En een tijd van doorgaan! Met het verspreiden van deze nieuwsbrief komt er een einde aan het huidige traject van het programma AADV. Maar…we stoppen niet! Het programma gaat vanaf 1 januari 2023 verder met de ontwikkeling van de Altijd Actuele Digitale Vergunning en de applicatie Digi-V®.
Hoe het begon
In 2019 zijn we gestart met het digitaal maken van milieuvergunningen van, met name complexe, bedrijven. De aanleiding: onvrede bij de provincie Zuid-Holland vanwege een overwegend onoverzichtelijke situatie door de stapeling van papieren documenten, en het gebrek aan informatie en transparantie. De provincie is samen met DCMR de uitdaging aangegaan om dit inzicht te creëren. Besloten is ook het proces van vergunnen aan de basis te verbeteren door te kijken naar de robuustheid van een vergunning en het structuren van de aanvraag.
Waar we staan en gaan
Een applicatie voor het digitaliseren van vergunningen bestond niet. We zijn als programmateam blanco begonnen met de ontwikkeling ervan en met inzet van veel enthousiaste en gedreven mensen is het ons gelukt! Digi-V® is een digitale bron met daarin de geconsolideerde vergunning, waarin nieuwe aanvragen worden verwerkt. Hiermee is de aanvraag te genereren, alsook ‘realtime’ weer een nieuwe geconsolideerde, digitale vergunning. Zo wordt er een altijd actueel inzicht in de vergunde situatie gerealiseerd, gebaseerd op data. Je kunt in één oogopslag zien welke regels gelden voor een bedrijf en hoe het is ingericht. Omgevingsdiensten en andere VTH-diensten kunnen zo op eenvoudige wijze vergunningen opstellen, verwerken en nadat ze zijn verleend, publiceren. Gepubliceerde vergunningen zijn daarna voor iedereen online beschikbaar in een Raadpleegomgeving. Digi-V® gebruik je in plaats van MS Word en wordt gekoppeld aan het zaaksysteem van een omgevingsdienst waarlangs het reguliere en juridische proces verloopt.
Gestructureerde aanvraag
We hebben flinke stappen gezet in het structureren van de aanvraag met de ontwikkeling van handleidingen en werkwijzen, en het testen en doen van pilots met bedrijven. Door toepassing van een eenduidige structuur is de aanvraag transparanter en de beoogde verandering inzichtelijker gemaakt. Een gestructureerde aanvraag en werkwijze zorgt voor efficiency en effectiviteit in het aanvraagproces, waarmee veel geld te besparen is. Via structureren kun je digitaliseren. In samenwerking met en in aansluiting op onze structurering is een aantal bedrijven precies dat aan het doen. Als toekomst zien wij dan ook een altijd actuele gestructureerde digitale aanvraag.
Robuuste vergunning
In het onderzoek naar de robuustheid van de vergunning is gekeken wat ‘moet’ en ‘mag’ worden opgenomen in de vergunning. Er is het nodige ‘mag’ dat minder relevant is voor de milieuruimte. We hebben onderzocht waar risico’s op milieu- en gezondheidsschade zich in meer of mindere mate kunnen voordoen. Met de uitkomsten uit onze pilots en onze handleiding bieden we onze vergunningverleners concrete handvatten om dit op te pakken. Dit voorkomt onnodige vergunningprocedures en daarmee onnodige administratieve lasten voor bedrijven en overheid.
Alleen of samen
Het programma AADV geniet landelijke bekendheid en belangstelling. Het wordt genoemd als een mogelijke oplossing voor de diverse onderzoeken waar het gaat om het functioneren en digitaliseren van het VTH-stelsel. Er is concrete belangstelling bij enkele provincies/omgevingsdiensten. De verwachting is dat het door het Bestuurlijk Omgevingsberaad gewenste onderzoek van Berenschot/Antea leidt tot een landelijke uitrol. Daarnaast is AADV onderdeel van het Interbestuurlijk programma ‘Versterking VTH-stelsel’. Wellicht niet zozeer op inhoud, als wel in relatie tot het functioneren van het VTH-stelsel en het creëren van voorwaarden waarbinnen initiatieven als AADV een vruchtbare voedingsbodem vinden voor landelijke inbedding. Digi-V® is nu zover voorbereid dat het mogelijk is op landelijk niveau zowel technische als functionele beheertaken binnen de kaders van de Omgevingswet te ondersteunen. Bij een betere en meer digitaal georiënteerde samenwerking in het stelsel kunnen één of meerdere landelijke organisaties of samenwerkingsorganen individuele VTH-diensten faciliteren met het onderhouden en beschikbaar stellen van standaardteksten of -lijsten. Denk aan de landelijk vastgestelde LRSO-teksten, vergunningsvoorschriften, gerelateerde NEN- of ISO-standaardlijsten, stoffenlijsten, etc. Wie er gaat en wat er komt
Op 31 december sluiten we het eerste deel van het programma AADV af. Momenteel wordt gewerkt aan nieuwe planvorming, inrichting en werkwijze voor de komende drie jaar. Het is ook een natuurlijk moment voor Hans Janssen om met pensioen te gaan en te stoppen als programmamanager. Er is veel bereikt, maar ook nog veel te doen. Voor het programma zien we onze inspanningen als het begin van een langduriger evolutie binnen het VTH-stelsel. De implementatie is de afgelopen jaren achtergebleven op de ontwikkeling. Het is belangrijk dat dit meer in elkaars verlengde komt te liggen, waarmee een ‘feedback-lus’ ontstaat. De komende jaren ligt de nadruk op ontwikkelingen die bijdragen aan de continuïteit van wat ontwikkeld is en het bieden van ruimte om de uitvoeringspraktijk te laten aanhaken. Daarbij gaan alle vijf Zuid-Hollandse omgevingsdiensten zich focussen op het werken met Digi-V®, voor alle vergunningen waar Zuid-Holland bevoegd gezag voor is. Onze onderzoeken naar een gestructureerde aanvraag en robuuste vergunning gaan door. We zijn waardevolle samenwerkingen aangegaan met het bedrijfsleven, dat actief participeert. Houd ons in de gaten!
We hopen natuurlijk dat je ons ook de komende drie jaar blijft volgen en samen met ons op weg gaat naar een structurele verandering in de VTH-uitvoeringspraktijk! De afgelopen jaren hebben we je regelmatig laten weten wie we zijn, waar we ons mee bezig houden en wat er nog op stapel staat. Je kon je abonneren op onze nieuwsbrief en kwam ons bij diverse symposia, conferenties en andere bijeenkomsten tegen. Ons verhaal deelden we daarnaast ook in videovorm met je op onze website www.aadv.nl. Ter afsluiting van de afgelopen vier jaar en als opmaat naar hetgeen er nog staat te gebeuren, nemen we je graag nog één keer bij de hand om je door ons programma en de opdracht heen te loodsen. We hebben de publicatie ‘Anders denken en doen in de VTH-uitvoering’ uitgebracht die je vertelt over de politieke wens die aan ons ontstaan ten grondslag ligt, de grote maatschappelijke opgaven waar ‘we’ de komende jaren voor staan, de uitdagingen die er zijn en hoe innovatie kan/moet bijdragen aan oplossingen hiervoor. Daarnaast schetsen we je onze ambitie en toekomstvisie, leggen we je uit welke focuspunten we hierbij hanteren en hoe de weg daarnaartoe eruit ziet. Er is een vruchtbare voedingsbodem voor opschaling en verbreding gerealiseerd, en nu moeten we door…
In onze volgende nieuwsbrief vertellen we je hoe het vervolg van het programma eruit komt te zien en wie de nieuwe programmamanager wordt. Wil je nu al meer weten? Kijk dan op www.aadv.nl of mail naar aadv@pzh.nl. We staan voor je klaar! Tot ‘ziens’!
Hans Janssen
Deel deze pagina